Uitkomsten enquête

Achtergronden en opzet

De PvdA Aa en Hunze wil graag in beeld krijgen hoe het zit met de behoefte aan nieuwe  woonvormen voor ouderen/senioren in Aa en Hunze.
De overheid heeft de afgelopen jaren sterk gestuurd op langer thuis wonen voor ouderen. Het verzorgingshuis, al dan niet met aanleunconstructie, werd min of meer weggesaneerd. Alom heerst  inmiddels de gedachte dat het “gat” dat daardoor is ontstaan,  ingrijpende gevolgen heeft gehad voor het woningmarktsegment van ouderen/senioren. Als gevolg van  deze beleidsombuiging  van de overheid  ontstaan  er nieuwe ideeën en initiatieven m.b.t. woonvormen voor ouderen/senioren.

Met het oogmerk om daar gepaste antwoorden op te vinden,   is in de periode van 20.8.20 t/m 30.9.20 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van Aa en Hunze. Bij deze enquête is  de focus gelegd op betaalbare alternatieven met een collectief/sociale inslag in verschillende mogelijke uitvoeringen, b.v. een (knarren) hofje, een gezamenlijk woongebouw of  Tiny houses in een sociale setting. Een woonvorm die uitnodigt tot sociaal contact in diverse  vormen: omzien naar elkaar bij ziekte, bij vervoer, helpen bij klusjes, gezamenlijk boodschappen doen, af en toe een gezamenlijke maaltijd. Al naar gelang  de behoefte.

De uitkomsten van de enquête worden  door de PvdA betrokken bij de discussie over de nieuwe Woonvisie van de gemeente Aa en Hunze in het najaar van 2020.

Uitkomsten
In totaal 49 huishoudens  hebben aan deze enquête deelgenomen,vrijwel allemaal inwoners van Aa en Hunze. Gerekend naar inwonertal zijn de deelnemers redelijk evenwichtig verspreid over kernen/dorpen. In  absolute aantallen scoren de hoofdkernen Annen, Gieten, Rolde en de kleine kern Spijkerboor het hoogst.
Bijna  iedereen heeft voorkeur voor bouwen/wonen in eigen dorp, ofschoon 2/3 deel bereid is te verhuizen naar een andere plaats in de gemeente Aa en Hunze.
2/3 van de respondenten heeft voorkeur voor wonen op de begane grond, terwijl een kleine meerderheid daarbij opteert voor een huis met tuin. Vrijwel iedereen wenst een huis met 2 slaapkamers.

De zelf-bouwers vormen duidelijk een minderheid; de meesten besteden de realisatie liever uit of stappen liever in projecten van anderen. Daarbij dan wel de kanttekening dat 2/3 deel graag wil participeren in een organisatievorm als  b.v. een stichting of coöperatie  en vrijwel iedereen wil meedenken over het ontwerp.

De overgrote meerderheid voelt zich –  afgezet op een denkbeeldige schaal van 1 tot 10 – op dit moment fit en gezond.

70 % van de deelnemers denkt hooguit E 900,- te kunnen/willen uitgeven aan maandelijkse huur. Het besteedbare bedrag bij een eventuele koopconstructie levert een zeer gevarieerd beeld op.

Winkels in de buurt, sociaal medische voorzieningen en goed openbaar vervoer staan hoog op het verlanglijstje.

Degenen die aan de  enquête hebben deelgenomen vormen op dit moment voor het grootste deel  een 2 persoonshuishouden; 20 % is thans  alleenstaand.

Opvallend is dat een zeer groot percentage van de deelnemers, 85%, aangeeft dat zij in hun buurt/omgeving een plek weten om een dergelijke  woonvorm te realiseren.

De leeftijdsopbouw van de deelnemers is als volgt:

14%                                        55 tot 60 jaar

13%                                        60 tot 65 jaar

36%                                        65 tot 70 jaar

27%                                        70 tot 75 jaar

10%                                        75 jaar of ouder

Bij deze weergave is  afgerond op  hele percentages

Qua opleidingsniveau wijken de cijfers niet af van het landelijk gemiddelde, waarbij  ongeveer 50 %  een hbo-opleiding heeft gevolgd en 15 % een universitaire  opleiding.  De overige procenten lopen  uiteen  van  “andere opleiding”  tot  “niet  van toepassing”.

Lees hier het volledige rapport