Het OV-Bureau Groningen en Drenthe heeft bekendgemaakt bezuinigingen toe te gaan passen op het busvervoer in Groningen en Drenthe. Er dreigt een tekort van 8,2 miljoen.
De PvdA Aa en Hunze vindt het niet aanvaardbaar dat er gesneden moet worden in de beschikbaarheid van openbaar vervoer. Het OV-bureau haalt (opnieuw) de kaasschaaf over het openbaar vervoer. Er dreigt een afname in de frequentie bij buslijnen en lijnen dreigen volledig te vervallen. Voor onze gemeente gaat dat onder meer om:
-lijn 59 Exloo – Borger – Drouwen – Gasselte – Gieten en
-lijn 77 Gieten – De Hilte -Bareveld.
Wij vinden de beschikbaarheid van openbaar vervoer essentieel voor de leefbaarheid binnen de regio en onze gemeente en wij vinden dat met de aangekondigde verslechteringen die leefbaarheid in het gedrang komt.
In het onlangs verschenen gezamenlijk rapport “Elke Regio Telt” van de Raad voor de leefomgeving en de infrastructuur, Raad voor het openbaar bestuur en de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving, is te lezen dat de bereikbaarheid van voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en sportaccommodaties in regionale gebieden steeds verder verslechtert terwijl in stedelijke gebieden het omgekeerde geldt. Er is sprake van stapeling van verschraling.
In dorpskernen moeten steeds vaker basisscholen sluiten. De huisartsenzorg wordt geconcentreerd op een beperkt aantal plekken in de regio. Dit soort essentiële maatschappelijke voorzieningen komen zodoende op steeds grotere afstand te liggen, soms tientallen kilometers verderop. Doordat tegelijkertijd busdiensten stukje bij beetje verder worden ingeperkt, raken mensen in toenemende mate afhankelijk van de auto. Voor mensen die niet (langer) over een auto beschikken, zoals ouderen of scholieren, is dit des te meer een probleem.
Vaak is er sprake van een domino-effect van negatieve ontwikkelingen. Zo hebben middelbare scholieren, net als studenten in het mbo, in de voorbeeldregio’s vaak te maken met grote reisafstanden. Maar – anders dan mbo-studenten die vaak bewust kiezen voor een carrière in de regio – vertrekt een groot deel van de havo- en vwo-leerlingen naar elders om te studeren, want hbo-opleidingen en universiteiten liggen in de meeste gevallen ver buiten de regio. Deze uitstroom heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat er in dorpen niet genoeg actieve leden zijn om muziekverenigingen en sportclubs levend te houden. Slechts een klein deel van de studenten keert na de vervolgopleiding terug in de regio. Ook ontstaat er een steeds groter gebrek aan vrijwilligers.
In het rapport wordt o.a. gepleit voor:
-een evenwichtiger beleid met een sterkere oriëntatie op de regio waarbij tenminste een basis voor vitale gemeenschappen moet worden gegarandeerd;
-meerjarige investeringen door het Rijk met het oog op ontwikkeling van brede welvaart in de regio.
Mede gelet op dat rapport vinden wij, dat zowel het Rijk als de Provincie moeten blijven investeren in het openbaar vervoer, waarbij een behoorlijk basisniveau wat betreft netdichtheid en frequentie in stand moet blijven en dat daarbij geld niet leidend mag zijn.
Lees hier onze vragen aan het college.