PvdA heel blij met doorbraak in kwestie Hanebijtershoek

3 februari 2023

Na 25 jaar krijgt de Hanebijtershoek in Gieten een volwaardige ontsluitingsweg en kan het verpauperde pand op de hoek van de Stationsstraat eindelijke plaats maken voor nieuwbouw.De finesses van de afspraken zijn nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat sinds afgelopen woensdag alle lichten op groen staan.Een verpauperd slooppand en een “kruip door sluip door weggetje” naar de Hanebijtershoek; dat is jarenlang de troosteloze aanblik geweest van deze lokatie in het hart van Gieten.

Bewoners, betrokken middenstanders en de gemeente waren verstrikt geraakt in procedures:  over de openbaarheid van de weg, over diverse bouwplanprocedures  die voor het slooppand waren ingezet, bestemmingsplanperikelen, en over een notarieel beschreven kettingbeding inzake de ontsluiting van de Hanebijtershoek.  Daar kwam nog bij dat bij het opknappen van de Stationsstraat het beschikbare provinciale subsidiegeld  niet kon worden ingezet. Dit alles leidde tot een enorme patstelling. Vooral ondernemer Smit heeft via tal van procedures en acties hemel en aarde bewogen om zijn  recht te halen.

Naar aanleiding van inspraak van betrokken inwoners is de PvdA zich  in het dossier gaan verdiepen. Dat begon in 2019 met schriftelijke vragen aan het adres van het college van BenW.  De beantwoording  gaf onvoldoende duidelijkheid. Vooral op het punt van de naleving van de afspraken die de gemeente 25 jaar geleden met de toenmalige aannemer/ontwikkelaar heeft gemaakt over de ontsluiting (op de plaats van het verpauperde pand) en het doorbreken van het kettingbeding dat daartoe was opgenomen in de notariele akte.

PvdA fractielid Henk Santes: het begon met schriftelijke vragen, maar het leek steeds meer een gevecht  tegen de bierkaai. Eigenlijk waren er alleen maar verliezers. Ook de gemeente. Daardoor voelde het steeds meer als een politieke missie om dit schip vlot te trekken.

Naast de PvdA heeft vooral Groen Links zich er hard voor gemaakt om deze kwestie begin 2021 op de raadsagenda te plaatsen. Inzet was een grondig extern onderzoek, waarbij ook de gemeentelijke Rekenkamercommissie  in beeld kwam.  Op aanraden van BenW werd door de gemeenteraad een andere route gekozen: mediation.  Het besef was inmiddels wel doorgedrongen dat de gemeeente niet langer afzijdig kon blijven en ook moest bewegen. Bemiddeling dus, om via inschakeling  van een extern bureau,  in goed overleg  tussen alle partijen tot een oplossing te komen.

En dat het nu dus gelukt. In gezamenlijkheid hebben partijen, waarbij dus ook de gemeente,  verantwoordelijkheid genomen voor deze affaire en is een oplossing bereikt. En het siert alle partijen dat ze over eigen schaduw heen zijn gestapt. Een oplossing, waarvan we, nogmaals, de finesses niet kennen, maar die hoe dan ook goed is voor Gieten, voor de inwoners van de Hanebijtershoek en de betrokken partijen. Of, zoals vaak in politieke kringen van Aa en Hunze wordt gezegd:  hiermee wordt onze mooie gemeente weer een stukje  mooier !