Aanvankelijk werd de motie ,gericht op het op het instellen van een onderzoek door de rekenkamer ingediend, door Groen Links en de PvdA gezamenlijk. Tijdens de raadsvergadering liet Groen Links weten dat zij afzagen van het indienen van de motie. Vermoedelijk onder de druk van de coalitiegenoten, maar dat werd in alle toonaarden ontkend. Verder bleek er geen steun voor de motie bij de andere fracties in de raad.
Wel ontstond er, mede gehoord de insprekers, bij de volledige raad de opvatting dat er een poging tot mediation gedaan zou moet worden. Het is van belang om tot een oplossing te komen op dit langlopende dossier.
De wethouder heeft een toezegging gedaan naar aanleiding van de discussie in de raad:
Hij gaat alsnog in gesprek met de betrokkenen waarbij dat tot nu toe is nagelaten en gaat een mediationtraject met alle betrokkenen starten onder de voorwaarde dat zij daar ook voor open staan.
Lees op RTV-Drenthe over de raadsvergadering
De merkwaardige terugtrekkende beweging van Groen Links
Achtergrond:
Het dossier Hanebijtershoek betreft de ontsluiting van 12 half vrijstaande woningen aan de Hanebijtershoek, een doodlopende zijstraat van de Stationsstraat in Gieten.Deze woningen zijn bijna 25 jaar geleden gebouwd door een projectontwikkelaar op een voor- voormalige boerderij lokatie.In de loop der jaren zijn allerlei verwikkelingen ontstaan met (opvolgende) eigenaren van belendende percelen over de status van de ontsluitingsweg, eigendomsposities en bouwrechten op belendende percelen.Ook de gemeente heeft hier steeds een nadrukkelijke rol in gespeeld.
De kwestie loopt zowel juridisch als beleidsmatig als een rode draad door verschillende beleidsdomeinen: ruimtelijke ordening, grondzaken, beheer en onderhoud openbare ruimte, openbare orde en veiligheid, vergunningverlening en handhaving.
Er is veel ongenoegen bij buurtbewoners/belanghebbenden. Er is behoefte aan helderheid en transparantie over voorgeschiedenis en feiten. De huidige situatie kenmerkt zich door patstellingen en is belemmerend voor de herinrichting van het centrumplan Gieten.
Het is voor alle partijen belangrijk dat het dossier op een fatsoenlijke democratische wijze kan worden afgesloten. Het belangrijkste resultaat moet zijn dat er betere inrichtings perspectieven voor het gebied ontstaan.
De fractie van PvdA heeft getracht door middel van dossier onderzoek de kwestie scherper in beeld te krijgen.
Om echter tot een weloverwogen oordeel te komen, is grondiger onderzoek nodig, waarbij duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen feiten en meningvorming. Daarbij zullen ook betrokken partijen in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun standpunt uiteen te zetten.
Het onderzoek zal zich niet alleen moeten beperken tot sec de juridische aspecten. Ook doelmatigheid zal onderwerp van onderzoek moeten zijn. Daarbij ook de rol die de gemeente hierbij in de loop der jaren heeft gespeeld, niet alleen in juridisch opzicht, maar ook vanuit bestuurlijke ethiek.
Vragen die daarbij ondermeer spelen:
* wat is de reikwijdte van de uitspraken van de Raad van State t.a.v. de openbaarheid van de weg ? is dat allesomvattend of laat die uitspraak ruimte voor andere denkrichtingen ?
* wat is de status van het (ketting) beding dat de projectontwikkelaar op instigatie van de gemeente heeft opgenomen in de verkoopakte ?
* welke verwachtingen zijn daarmee bij verschillende partijen gewekt ?
* welke betekenis moet worden toegekend aan het feit dat dat beding bij een opvolgende eigendomsoverdracht niet meer is opgenomen ?
* is de gemeente daarmee ontslagen van de nadrukkelijk uitgesproken bestuurlijke intentie aan het adres van de projectontwikkelaar ?
Gezien de complexiteit van de zaak is derhalve een zeer gedegen aanpak vereist om uit de impasse te komen en het beoogde doel (betere inrichtingsperspectieven voor het gebied) te bereiken.
PvdA stelt voor voor om een onafhankelijke derde in te schakelen. Een neutrale speler, die de regie op zich neemt, het dossier onderzoekt, partijen hoort, zo nodig bemiddelt, rapport uitbrengt en daarin met een voorstel komt.